Severovzhodni raz Jalovca

Mogočni Jalovec se s svojimi impozantnimi 2645 m višine dviguje nad dolino Tamar v Julijskih alpah. Med ljubitelji planin velja za zahtevnejšo goro od prvaka Triglava. Zato ni čudno, da s svojo silhueto krasi tudi uradni grb Planinske zveze Slovenije. Bolj kot gora pa je alpiniste vedno zanimal Severovzhodni raz, ki loči Jalovčevo severno in vzhodno steno in je iz doline zelo dobro opazen.

Kot se za to uživaško dejavnost spodobi sva se do koče v Tamarju podala dan prej. Na koči sva prespala in se ob 7. uri podala do vznožja gore. Vreme nama je odlično služilo. Spodnji del gore nisva plezala po običajni smeri, ampak - kot se za prave avanturiste spodobi - sva prve »cuge«« vlekla malo po svoje. Po uri plezanja sva stala pred razom, ki pa od blizu ni tako očiten kot iz doline. Celotno smer plezaš malo po severni steni malo po vzhodni strani gore. Znamenitost tega raza je slavna Comicijeva prečka, seveda slavna zaradi slavnega alpinista tridesetih let prejšnjega stoletja. Najtežja preizkušnja pa te čaka tik pred vrhom, preden izplezaš na trave in sistem poličk, po katerih direktno dostopiš na vrh Jalovca. Vrh sva dosegla v megli. Sestopila sva čez Kotovo sedlo in Jalovški ozebnik nazaj do koče.  

S soplezalcem sva se Severovzhodnega raza Jalovca z oceno VI/VII(V+A0) lotila konec septembra in sva za plezanje porabila 5 ur za celotno turo s sestopom in dostopom vred pa okoli 10 ur.


Edvin Nepužlan, PD Lisca Sevnica

Planinsko društvo Lisca Sevnica