Zahtevna pot na Lisco

Pozdravljeni, 

pretekli četrtek smo s snemalcem Bojanom Kostevcem in pomočnikoma posneli kratek predstavitveni / promocijski filmček o novi zelo zahtevni planinski poti na Lisco

Filmček si že lahko ogledate na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=Pd5s7bO16bM&feature=em-upload_owner#action=share

Del filmčka bo objavljen tudi v predstavitvenem filmu "Od praznika do praznika" dogajanja v občini Sevnica, ki je predvajan vsako leto na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku novembra.

Ker opažamo, da se mnogi na pot podajajo z neustrezno/pomanjkljivo opremo, zaradi vaše varnosti opozarjamo, da je uporaba čelade, plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta OBVEZNAPriporočamo tudi rokavice. Pot je ustrezno označena z novimi smernimi tablami. Sestop z Lisce priporočamo po lažjih poteh (mimo Jošta, čez skalce ali po novi markirani t.i. Pastirčkovi poti, po kateri tudi pridete do izhodišča zelo zahtevne pl. poti).

Podrobne informacije o poti so na naši spletni strani

Vabljeni na Lisco!

P.s. V kolikor nimate primerne opreme, si jo lahko izposodite tudi v društvu. Več informacij: http://www.pd-lisca.si/CENIK-Izposoja-tehnicne-opreme-PD-Lisca-2014.pdf


--------------------------------

Nova zelo zahtevna planinska pot na Lisco 

 (informacije za uporabnike)

V letošnjem letu PD Lisca Sevnica obeležuje visok jubilej - 110. obletnico delovanja društva oz. ustanovitve Posavske podružnice Slovenskega planinskega društva (ust. 5. 10. 1905). V mesecu aprilu smo pričeli z urejanjem nove označene zelo zahtevne planinske poti na Lisco. Pot, ki je markirana in poteka po južnem pobočju Lisce nad vasjo Cirje, je uredila tehnična ekipa Komisije za planinske poti PZS v sodelovanju in s pomočjo markacistov PD Lisca Sevnica. Nova zelo zahtevna planinska pot na Lisco, prva tovrstna pot v Posavju, omogoča težji, a za marsikoga tudi bolj privlačen dostop na Lisco, mnogim mladim pa predvsem izziv in prvi stik s tovrstnimi planinskimi potmi. 

Novo zelo zahtevno planinsko pot na Lisco smo uradno odprli v petek, 12. junija 2015. V programu odprtja je tehnične značilnosti poti predstavil Boštjan Gortnar, vodja tehnične ekipe KPP PZS ter obenem vodja nadelave poti na Lisco. Osrednji gost dogodka je bil priznani slovenski alpinist, gorski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog in pisatelj Viki Grošelj, ki je pot tudi uradno odprl. Vsem 22 prostovoljcem smo podelili zahvale za vložen trud in prostovoljno delo, kakor tudi sponzorjem za finančno pomoč.

Planinski vodnik Luka Žveglič je prikazal varno uporabo samovarovalne opreme, ki je za uporabo te planinske poti obvezna. Pri Tončkovem domu na Lisci je bila na ogled tudi pregledna razstava fotografij – zanimivih utrinkov, ki so nastali med urejanjem poti, pri Jurkovi koči na Lisci pa manjša pogostitev, kjer smo se zasluženo poveselili za novo pomembno planinsko pridobitev za naše okolje. 

Opis dostopa: 

Do parkirišča pri izhodišču planinske poti nad vasjo Cerje je možen dostop po asfaltirani cesti iz Sevnice. Iz Sevnice v prvem krožišču zavijemo levo proti Planini pri Sevnici. Po okoli 5 km v Krakovem pri Vinski kleti Mastnak zavijemo levo proti Lisci. Držimo se desno (odcep nad kapelico) in po 2 km vožnje pridemo do vasi Cerje, kjer nad hišo z naslovom Podgorica 22, 8290 Sevnica parkiramo na urejenem parkirišču pri vodnem zajetju, kjer je tudi večja informativna tabla. Hoditi začnemo desno ob gozdu naprej po asfaltirani cesti, ki se kmalu konča in nadaljuje kot makadamska cesta, po nekaj deset metrih zavijemo levo v gozd (ob odcepu je večja skala z markacijo ter smerna tabla). Po dobrih 10 minutah hoje pridemo do izhodišča zelo zahtevnega (zavarovanega) dela planinske poti. 

Opis poti: 
Del poti, opremljen z varovali, je sestavljen iz 5 raztežajev (delov, varovanih z jeklenico, nameščenimi klini, stopi) skupne dolžine 123 m. Težavnost: Ocenjena težavnost je povprečno B/C, zadnji raztežaj med D/E. Posebnost poti je, da lahko iz vsakega težjega dela sestopite in ga obhodite po lažji poti. Pot je opremljena z novejšo tehniko, večjimi razmiki in manjšo napetostjo jeklenice ter amortizacijsko zanko. Za hojo po poti je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta, priporočamo tudi uporabo rokavic. Omogočamo tudi izposojo opreme, več informacij je na naši spletni strani pd-lisca.si

Na poti se odpirajo čudoviti razgledi daleč naokoli, na koncu poti pa se lahko osvežite in okrepčate v priljubljenem Tončkovem domu (www.lisca-dom.com)!

Vsem planincem želimo varen korak!


Vabljeni na Lisco, najbolj priljubljeno izletniško točko v Posavju!


Novice objavljamo na naši spletni strani www.pd-lisca.si in FB profilu: https://www.facebook.com/planinskodrustvo.liscasevnica 

-- 

S planinskimi pozdravi!

Rok Petančič, predsednik

PLANINSKO DRUŠTVO »LISCA« SEVNICA
Taborniška ulica 14
8290 SEVNICA
matična štev. 5134196
davčna številka 80499414
TRR SI56 0237 9001 9924 988
e-pošta:  pdlisca@gmail.com,  pdlisca@siol.net
tel.: 051 680 289, 041 481 697
Spletna stran: http://www.pd-lisca.si

Planinsko društvo Lisca Sevnica